AktualityHistóriaPozvánky

Večery s archeológiou v múzeu

poradna

Dnes 4. mája 2023 o 17:00 hod. pokračujú témou Po stopách Germánov. Germánska osada v Beladiciach. Prednášajúca, archeologička Ponitrianskeho múzea v Nitre PhDr. Jaroslava Ruttkayová, priblíži výsledky archeologického výskumu v Beladiciach, časti Pustý Chotár (okr. Zlaté Moravce), v polohe Dolina.

Výskum, ktorý sa realizoval na trase rýchlostnej cesty R1 v úseku Nitra – Selenec – Beladice v roku 2009 a 2010, osobitne prispel k obohateniu archeologických lokalít a pamiatok zvlášť z mladšej doby kamennej a doby rímskej. Okrem osady lengyelskej kultúry, na ktorej boli pozoruhodné najmä dlhé domy vymedzené žľabmi, bola odkrytá časť germánskej osady z 2. až polovice 5. stor. Okrem typických germánskych obydlí – zemníc s kolovou konštrukciou sa našli aj zásobné jamy a pece. Popri domácich hrnčiarskych výrobkoch, bronzových sponách a železných nástrojoch je výnimočný počet predmetov importovaných z Rímskej ríše a rímskych provincií. Patrí k nim vzácna keramika – terra sigillata, sklené fragmenty a korálky, vojenský rímsky nôž, železný stylus, aj fragment rímskej  bronzovej sochy a iné.

Názov prednášky: Po stopách Germánov. Germánska osada v Beladiciach.
Prednášajúca: PhDr. Jaroslava Ruttkayová
Termín: 4. mája 2023 o 17:00 hod.
Miesto: Ponitrianske múzeum v Nitre, Veľká dvorana
Vstupné: 2,00 €/os., seniori nad 70 rokov a ZŤP vstup voľný
Usporiadateľ: Katedra archeológie UKF v Nitre a Ponitrianske múzeum v Nitre
Odborný garant: doc. Mgr. Zuzana Borzová, PhD.

Ďalšia prednáška:11. 5. 2023 | Mgr. Daniel Bešina, PhD.: Archeológia popravísk na Slovensku

Cyklus prednášok je výsledkom pokračujúcej spolupráce medzi Ponitrianskym múzeom v Nitre a Katedrou archeológie FF UKF v Nitre na základe Memoranda o spolupráci, k plneniu ktorého sa subjekty zaviazali začiatkom roka 2021.Zriaďovateľom Ponitrianskeho múzea v Nitre je Nitriansky samosprávny kraj.
obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button